Správné návyky v oblasti péče o zuby je důležité pěstovat již od útlého věku. Do těchto návyků spadá jak každodenní péče, tak pravidelné kontroly v ordinacích zubních lékařů nebo dentální hygieny. Je důležité vštípit si pravidla pro péči o chrup již u prvních zoubků, protože špatné návyky se s rostoucím věkem hůře napravují.

První zoubky

Péče o dětské zoubky by měla začít ještě před tím, než se první zuby objeví. Ještě před prořezáním prvních zoubků je dobré věnovat ústní dutině přiměřenou péči, například v podobě pravidelné kontroly, masáže dásní pomocí kousátek, prsťáčku atp. Dítě si díky tomu mimo jiné zvykne na to, že rodič v pusince něco dělá a spolupráce při následném čištění zoubků je pak přirozenější.

První zoubky se obvykle začínají prořezávat okolo půl roku života, může se však stát, že dítě se s prvním zoubkem již narodí. První se prořezávají horní a dolní jedničky a dvojky. Je pravděpodobné, že období prořezávání prvních zoubků nepropásnete. Pro děti je to často bolestivé a nepříjemné období, které může být provázeno i zvýšenými teplotami. Pro období prořezávání mohou být užitečná chladivá nebo masážní kousátka, která dětem mohou ulevit od bolesti. Zároveň existuje na trhu řada přípravků, které pomáhají tišit bolest.

Jakmile se první zoubky prořežou, je důležité začít s každodenní péčí o ně. Zároveň je nutné přestat používat chladivá kousátka, která mají v sobě tekutiny, protože hrozí prokousnutí materiálu. Pro správné čištění je důležité používat klasický kartáček se štětinami. Existují speciální kartáčky pro nejmenší děti s malou hlavicí, se kterými zuby v dětské pusince vyčistíte snáze. Na čištění již prořezaných zoubků nedoporučujeme používat prsťáček, jelikož zuby nevyčistí důkladně.

Pozor, pokud je ještě dítě kojené, zkuste co nejdříve omezit noční kojení. Pokud dítě v noci kojení vyžaduje, je dobré po každém kojení zoubky alespoň otřít čistým vlhkým hadříkem. První zuby mají významně tenčí sklovinu než zuby stálé, z toho důvodu se snáze kazí.

Jakmile se objeví první zoubky, měli bychom s dětmi začít navštěvovat i zubního lékaře. Děti by na prevenci měly docházet 2x ročně. U nejmenších dětí nelze očekávat, že během preventivní prohlídky budou schopny plně spolupracovat, je ale důležitá proto, aby si dítě zvyklo na nové prostředí a vyšetření zubů. Zároveň díky tomu předejdete situaci, kdy dítě navštíví poprvé zubaře až v okamžiku, kdy má nějaký problém. Taková situace může vést k tomu, že si dítě spojí návštěvu zubní ordinace s nepříjemnými pocity nebo bolestí a bude se návštěv zubaře bát. Seznamovací návštěvy u zubaře lze využít i k tomu, že se jako rodiče dozvíte, jak správně zuby čistit, jaké zubní pasty a kartáčky používat, popřípadě ke zodpovězení dalších vašich dotazů.

Součástí pravidelné péče by měla být i návštěva dentální hygieny, kterou lze absolvovat i s malými dětmi. V takové případě je dobré vybrat si ordinaci, která se na dětské pacienty specializuje. V rámci návštěvy se ujistíte, že o zoubky dítěte pečujete správně a zároveň vám zde mohou pomoci vybrat vhodné dentální pomůcky na míru vašim potřebám. VoZP přispívá všem svým klientům na dentální hygienu, příspěvek lze tedy využít i pro vaše dítě.  Více informací zde.

Prevence vzniku zubního kazu

Základem prevence je pravidelné čištění zubů, a to minimálně 2x denně ráno a večer. Je nutné čistit všechny dostupné plochy zubů, včetně míst, kde zuby vyrůstají z dásní. Jakmile vyrostou další zuby a přiléhají k sobě, je dobré zařadit do každodenní péče i mezizubní kartáčky, aby se předešlo vzniku zubního kazu v mezizubním prostoru. Dětem do 10 let by měli zuby čistit rodiče nebo je v pozdějším věku alespoň dočišťovat. Vzhledem k vývoji jemné motoriky nelze spoléhat na to, že dítě bude v nižším věku schopné dobře vyčistit všechny zubní plochy. Zároveň je ale dobré umožnit dětem čistit si zuby samostatně, zkoušet si to.

 Další prevencí je omezení jakýchkoli slazených nápojů a včasný přechod z lahviček na hrnky a skleničky. Slazené nápoje včetně džusů mají zásadní vliv na kazivost zubů a ve výsledku jsou pro zdraví zubů horší než sladká svačinka. Pokud dáváte dítěti slazený nápoj a nenásleduje krátce po něm čištění zubů, je dobré propláchnout ústa alespoň čistou vodou, tj. napít se vody nebo vodou vykloktat. Včasným přechodem na hrnek nebo sklenku zase předejdete tomu, že slazený nápoj dítě pije přes přední zuby.

Pokud jde o sladkosti, je lepší dát dítěti naráz denní přísun sladkostí než dávat několik drobnějších sladkostí v průběhu celého dne. Pro zdravé zuby je samozřejmě nejlepší jakákoli sladká jídla vynechat a nahrazovat je přirozenými zdroji cukru například ovocem.

Dentální pomůcky volte přiměřeně věku dítěte, zubní pastu používejte pokud možno bez příchuti. Zároveň si dávejte pozor na složení zubní pasty, řada přírodních past neobsahuje složky, které podporují pevnost a zdraví zubů. Fluorid je významná složka pro udržení zdravých zubů, nežádoucích účinků se nemusíte bát, pokud budete dodržovat doporučené dávkování. Dětem do dvou let věku stačí zubní pasta o velikosti zrnka rýže, starším velikosti hrášku.

Pečetění fisur

Zvláštní formou prevence je pečetění fisur, které spočívá v utěsnění štěrbin mezi hrbolky na kousacích ploškách stoliček. Struktura hrbolků, rýh a štěrbin na kousacích ploškách zubů je velmi různorodá, problém může nastat především u hlubokých rýh, které se hůře čistí.

Pojištěnci VoZP ve věku 6 až 13 let mohou využít příspěvek Prevence zubního kazu u dětí, který na pečetění fisur přímo cílí.

V následujícím videu najdete vysvětlení procesu pečetění. Video připravili lékaři z Emílkovy zubařské školky, kteří nám umožnili jeho sdílení na těchto stránkách.

Emílkova zubařská škola - pečetění fisur

Jak děti motivovat?

Čištění zubů nepatří mezi oblíbené dětské činnosti, obzvláště ti nejmenší se tomu častokrát urputně brání. Důležitá je v tomto případě trpělivost a důslednost rodiče. Strašení zubním kazem nebo zubařem není vhodné. Předně nechceme, aby se dítě bálo na zubní prohlídky chodit. A zubní kaz je bez osobní zkušenosti pro dítě příliš abstraktní pojem, který jej nedokáže dostatečně motivovat.

Dobrým způsobem je osobní příklad. Čistěte si zuby společně s dítětem tak, aby dítě vidělo, že i vy si zuby pravidelně čistíte. Děti se učí nápodobou a pokud uvidí, že to je činnost, kterou provádí děti i dospělí, budou ji snáze akceptovat.

Další možností je vymyslet si příběh nebo pohádku, na které dětem proces tvorby zubního kazu vysvětlíte a zároveň z něj pochopí, jakou roli v prevenci zubního kazu má právě každodenní péče nebo využít nějakou tištěnou publikaci přiměřenou věku dítěte.

Nechte dítě zkoušet si čištění zubů před zrcadlem, aby dobře vidělo, kam kartáčkem dokáže dosáhnout.

Pokud dítěti čistíte zuby vy, není nutné dělat to v koupelně, kde často není dostatek prostoru a pohodlí. Můžete si zkusit dítě položit na sedačku, dát si jeho hlavu do klína nebo na polštář a čistit je tímto způsobem. To může být jednodušší i pro vás, protože do úst lépe uvidíte a budete mít lepší přehled, kde a jak zuby čistíte.

Ambulance aktivního zdraví - Rozhovor ředitele Fakultní nemocnice Olomouc s hosty na téma "Jak na zdravý dětský chrup"

Další články v kapitole Zdravé zuby