Jak už bylo řečeno v předchozích textech této kapitoly, každodenní a pravidelná péče o chrup je zásadní pro udržení zdravých zubů. Základem je čistit zuby minimálně 2 x denně po dobu 2 minut. Čistit si zuby častěji než 3 x denně se nedoporučuje. Důležité je čistit všechny plochy zubů. Odborníci doporučují používat zubní kartáček s rovnými měkkými štětinkami. Tvrdé štětiny nejsou vhodné, protože poškozují zubní sklovinu. Používat by se měli pouze v případě zubních náhrad.

Krom klasického zubního kartáčku by se v každodenní péči měl používat i mezizubní kartáček nebo dentální nit nebo jejich kombinace. Záleží hodně na postavení zubů v ústech, což je velice individuální. I proto je vhodné chodit pravidelně na dentální hygienu, kde Vám odborník může pomoci vybrat správně dentální pomůcky, které budou vyhovovat přímo Vám. Další nezbytnou pomůckou je ústní voda, která pomůže vyčistit i ta místa, kam se s kartáčky obtížně dostává a místa v ústní dutině, kde nejsou zuby. Zároveň celá ústa dezinfikuje.

V neposlední řadě je důležité čistit pravidelně i jazyk, a to pomocí zubního kartáčku.

Namísto klasických zubních kartáčků je možné používat elektrický nebo sonický zubní kartáček. Jejich výhodou je schopnost vyčistit zubní plochy v kvalitě, které těžko dosáhneme běžným kartáčkem. Množství otáček nebo frekvence vibrací, které jsou tyto kartáčky schopné vytvořit, lidskou rukou prostě nenahradíme. Lidé, kteří tyto kartáčky pravidelně používají se shodují na tom, že při použití normálního kartáčku nejsou schopni dosáhnout stejného pocitu čistoty.

Další články v kapitole Zdravé zuby