Menopauza označuje období v životě ženy, kdy tělo postupně ukončuje menstruační cyklus a prochází hormonálními změnami. Okamžik, kdy menopauza nastává, je různý. Obvykle se tak děje mezi 40. a 60. rokem života, nejčastěji po 50. roce života. Období začíná posledním menstruačním krvácením ženy.

Před nástupem menopauzy nastává období tzv. premenopauzy. To se projevuje nepravidelností a změnami v menstruačním cyklu a objevuje se obvykle 3–5 let před definitivním ukončením menstruačního cyklu. Na toto období navazuje tzv. perimenopauza. I v tomto období je menstruační cyklus nepravidelný, navíc se mohou objevit sekundární příznaky způsobené hormonální nerovnováhou. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • návaly horka a pocení,

  • problémy se spánkem,

  • výkyvy nálad a podrážděnost,

  • vaginální suchost a snížená chuť na sex

  • častější záněty močových cest

  • inkontinence

  • bolesti kloubů a svalů

Každá žena prožívá toto období jinak, sekundární příznaky se vůbec nemusí projevit. Různá je i doba trvání. Definitivní potvrzení menopauzy nastává zpětně, v okamžiku, kdy 12 po sobě následujících měsíců žena nemenstruuje. Tím začíná období postmenopauzy, které trvá do konce života. Během tohoto období většinou vymizí sekundární příznaky a dochází k hormonální stabilizaci.

Možné důsledky menopauzy

Vlivem snížené hladiny hormonů, zejména estrogenu, může dojít k řídnutí kostí (osteoporóze) a vzniku srdečních chorob. Tomu se někdy říká metabolický syndrom z nedostatku estrogenu. Estrogeny mají vliv na tělesnou hmotnost, hladinu tuků v krvi a také na metabolismus glukózy a inzulínu. Pokud estrogeny v těle klesají, dochází ke zhoršení těchto metabolických funkcí. To může vést k obezitě, zvýšené hladině tuků v krvi, zvýšené hladině cukru v krvi a vysokému krevnímu tlaku.

Kvůli osteoporóze je nutné dbát na dostatečný příjem vápníku a vitamínu D a pravidelně se hýbat. Až třetina žen po menopauze trpí osteoporózou. Je tedy dobré dbát na prevenci a poradit se o jejích možnostech se svým praktickým lékařem. Ženám starším 60 let se doporučuje denzitometrické vyšetření. Jedná se o zobrazovací metodu, při které se měří hustota kostí. Je neinvazivní a bezbolestná.

Prevence ve zralém věku

Mnoho žen po menopauze přestává chodit na pravidelné preventivní prohlídky v gynekologické ambulanci, protože se domnívají, že k tomu již není důvod. Opak je pravdou. I po menopauze je důležité docházet na pravidelné preventivní prohlídky, při kterých jsou ženy vyšetřovány i na riziko vzniku karcinomu děložního hrdla. Stejně důležité je i nadále docházet na mamografické vyšetření jednou za dva roky. Právě mezi ženami zralého věku je častěji odhalen karcinom prsu nebo děložního hrdla v pozdějším stádiu a důvodem bývá zanedbaná prevence.

Další články v kapitole Zdravá žena