Pravidelný pohyb je základem zdravého životního stylu. Přitom nemusíme dřít své tělo do úmoru ani investovat nemalé částky do sportovního vybavení, permanentek nebo osobních trenérů. Aktivitu, které se věnujeme, bychom měli volit podle svých možností, zdravotních omezení a věku. I obyčejná chůze je zdraví velice prospěšná a každodenní procházka má příznivý dopad na naše zdraví. Pokud je taková procházka navíc v příjemném prostředí, například v lese, v parku nebo u vody, má dopad i na naši duševní pohodu a zklidnění mysli.

Základním pravidlem je vybrat si takový pohyb, který nás baví. V takovém případě je pravděpodobnější, že u této aktivity vydržíme a budeme ji dělat pravidelně. Právě pravidelnost je dalším důležitým prvkem zdravého pohybu. V rámci volnočasových aktivit můžeme také dobře kompenzovat čas strávený v zaměstnání. Pokud pracujeme v kanceláři a většinu dne prosedíme, je dobré si pro pohybovou aktivitu zvolit takovou činnost, která nám tělo protáhne a může být i fyzicky náročnější, například běh. Naopak, pokud v rámci svého zaměstnání provádíme těžkou fyzickou aktivitu, je dobré zvolit si pro volný čas pohyb, který naše tělo uvolní a zrelaxuje, například plavání nebo jógu.

Pohyb bychom měli rovněž vybírat tak, aby byl, pokud možno, všestranný. Pohybová aktivita by měla naše tělo posilovat i protahovat, může být zaměřena na výkon i na vytrvalost. Proto je dobré, pokud si vybereme více typů aktivit, které můžeme střídat.

Pokud s pohybem teprve začínáme, je vhodné stanovit si reálné cíle a přizpůsobit aktivity svým aktuálním možnostem a zdravotnímu stavu. Nesmíme zapomínat, že cílem je pravidelný pohyb, který nám bude přinášet radost a zároveň bude prospívat našemu zdraví. Rozhodně není cílem zřídit své tělo příliš náročnou aktivitou, ze které se budeme týden vzpamatovávat.

Ať už si zvolíme jakoukoli aktivitu, je důležité provádět ji správně. Pokud budeme nedůslední při držení těla při cvičení nebo nebudeme provádět cviky správně, mohli bychom si takovou činností spíš ublížit. Pokud tedy nemáme dostatek zkušeností, je dobré si do začátku vyhledat odbornou pomoc, např. sportovního trenéra nebo fyzioterapeuta, kteří dohlédnou na to, abychom cviky prováděli správně a neubližovali si. Pokud máte navíc nějaká zdravotní omezení, je dobré konzultovat pohybové aktivity s lékařem nebo jiným odborníkem. Vždy je nutné při volbě pohybové aktivity zohledňovat svůj aktuální zdravotní stav.  

V následujících videích se můžete inspirovat návody na cvičení, které připravili zaměstnanci Rehabilitační kliniky Fakultní nemocnice Olomouc pro projekt nemocnice Ambulance aktivního zdraví nebo si můžete poslechnout rozhovor ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci s hosty na téma "Jak se správně hýbat".

Intenzivní kurz zdravého pohybu - DECH

Intenzivní kurz zdravého pohybu - PRUŽNOST

Intenzivní kurz zdravého pohybu - SÍLA

Intenzivní kurz zdravého pohybu - STABILITA

Intenzivní kurz zdravého pohybu - KOORDINACE

Ambulance aktivního zdraví - rozhovor ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci s hosty na téma "Jak se správně hýbat"

Další články v kapitole Zdravé tělo