Preventivní péči zajišťuje praktický lékař pro děti a dorost. Vaše dítě by svého praktického lékaře mělo mít ideálně ještě před tím, než se narodí. Důvodem je skutečnost, že první prohlídka u praktického lékaře by měla proběhnout do 3 dnů od propuštění z porodnice.

V prvních měsících života miminka jsou preventivní prohlídky velice časté, protože se při nich kontroluje, zda dítě dobře roste a prospívá. Měří se váha, délka a obvod hlavy a probíhá informativní rozhovor lékaře s rodičem, při kterém se zjišťuje smyslový a tělesný vývoj dítěte. Tyto prohlídky jsou také prostorem, kdy se rodiče mohou přeptat na otázky, které je v souvislosti se zdravím dítěte napadají. Je proto dobré se na tyto prohlídky připravovat a dělat si v každodenním životě poznámky o tom, na co se chcete Vašeho lékaře zeptat.

Četnost preventivních prohlídek v dětství

Během prvního roku života byste s dítětem měli absolvovat celkem 9 preventivních prohlídek, další je v 18 měsících a ve třech letech. Od tří let probíhají preventivní prohlídky ve dvouletém intervalu. Mimo prevenci zajišťuje praktický lékař i povinná a nepovinná očkování. Problematice očkování je věnována samostatná kapitola – zde.

Stomatologická prevence

Součástí prevence je i stomatologická péče. Dítě by mělo začít docházet k zubaři nejpozději v okamžiku, kdy mu začnou růst první zoubky. V tomto období se nejedná o standardní preventivní prohlídky, ale cílem těchto návštěv je především to, aby si dítě zvyklo na nové prostředí, získalo důvěru k zubaři a nebálo se. Je velmi přínosné, pokud si dítě vytvoří k zubnímu ošetření pozitivní vztah. Tyto prohlídky mají současně edukativní charakter, kdy lékař rodičům může poradit, jak správně o zoubky dítěte pečovat. Děti by na prevenci měly docházet 2 x ročně.

Další články v kapitole Zdravé dítě