Samovyšetření varlat je jednoduchý postup, který by měl být součástí pravidelné péče o zdraví mužů. Samovyšetření by se mělo provádět jednou měsíčně. Toto vyšetření může včas odhalit nádor varlete, což je nejčastější nádor u mužů ve věkové skupině 20 – 40 let. Včasné odhalení rakoviny zvyšuje šanci na úplné vyléčení. Ročně je rakovina varlete v České republice diagnostikována u 500 mužů. Rizikovou skupinou jsou muži, kteří v dětství trpěli kryptorchismem (nesestouplé varle).

Následující kroky by měly být součástí samovyšetření varlat:

Vyšetření je optimální provádět po teplé sprše či koupeli. Trvá 10 – 15 minut.

  1. Postavte se před zrcadlo a vizuálně prohlédněte svá varlata. Měla by mít stejnou velikost, tvar a barvu, bez otoků nebo výstupků. Pokud vidíte nějaké změny oproti dřívějšku, doporučujeme se poradit s lékařem.

  2. Pohmatem zkontrolujte varlata, zda nejsou tvrdá nebo příliš měkká. Při lehkém stisku by měla být hladká, kulatá a elastická. Vyšetření by nemělo být bolestivé.

  3. Prohlédněte si varlata zespoda. To může pomoci odhalit případné otoky nebo vaky tekutiny.

  4. Pokud máte nějaké problémy nebo něco nenasvědčuje normálnímu stavu varlat, neváhejte a obraťte se na odborníka, Vašeho praktického lékaře nebo urologa. Lékař může provést další testy a určit, zda je nutná léčba.

Samovyšetření varlat by mělo být součástí zdravého životního stylu a pravidelné péče o zdraví. Pokud máte nějaké obavy, poraďte se s lékařem, který Vám může poskytnout další informace a konkrétní rady.

Na internetu jsou rovněž k dispozici video návody na správný postup samovyšetření. Doporučujeme video vytvořené Statním zdravotním ústavem nebo návod, který připravila organizace Loono, která se věnuje osvětě, edukaci a podpoře prevence.

Video návod Státního zdravotního ústavu

Video návod organizace Loono

Další články v kapitole Zdravý muž