Střevní mikrobiom
Pojem mikrobiom označuje soubor všech mikroorganismů, které obývají nějaké konkrétní prostředí. Tyto organismy mohou být zdraví prospěšné nebo naopak. Pokud jsou v rovnováze, mohou posilovat zdraví hostitele, v tomto případě lidský organismus. Pokud je rovnováha narušena, může tento mikrobiom naše zdraví naopak ohrožovat. Při dlouhodobé nerovnováze dochází ke vzniku nemocí.
V případě lidského těla najdeme několik různých mikrobiomů v návaznosti na konkrétní část těla. Mezi nejznámější patří kožní a střevní mikrobiom. A právě střevní mikrobiom má zásadní vliv na sílu imunitního systému, vznik chorob nebo alergií, ale i na psychický stav jedince. Jeho rovnováhu výrazně ovlivňuje životní styl, především stravovací návyky, pravidelný pohyb a kvalitní spánek.
Co podporuje zdravý střevní mikrobiom?
Vláknina – zelenina, ovoce, luštěniny
Fermentované potraviny
Prebiotika a probiotika
Zdravé tuky
Celozrnné výrobky – pečivo, těstoviny
Jídlo vařené z původních surovin, vyhýbání se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám
Potraviny s nízkým obsahem sacharidů
Rovnováhu střevního mikrobiomu mohou ohrožovat různé faktory. Mezi nejznámější patří užívání léků, především antibiotik. Ale i pravidelně užívané léky mohou mít na rovnováhu mikrobiomu negativní vliv.
Vyvážený mikrobiom je možné podporovat doplňky stravy, které obsahují prebiotika a probiotika, především po prodělané nemoci nebo operaci.
Ambulance aktivního zdraví - rozhovor ředitele Fakultní nemocnice Olomouc s hosty na téma "Mikrobiom a zdraví"