Zdravá životospráva
O zdravé a správné životosprávě bylo napsáno mnoho článků a není jednoduché se zorientovat v tom, co je pouze názor autora a co názor podložený odbornými znalostmi. Předně je třeba zdůraznit, že naše stravovací návyky ovlivňuje jak věk, tak zdravotní stav a je vždy potřeba tyto okolnosti zohledňovat. Důležité je také naše přesvědčení, například vegetariánství či veganství často vychází spíše z osobního postoje než z naslouchání potřebám vlastního organismu. Proto se v následujícím textu zaměříme na obecně platné zásady zdravého stravování, které ovšem nemusí vyhovovat každému. Existuje mnoho odborníků, kteří Vám mohou pomoci s nastavením správného jídelníčku a přihlédnou při tom k Vašim konkrétním potřebám a omezením. Pokud se některé základní složce jídelníčku vyhýbáme (například masu), je nutné ji vhodným způsobem kompenzovat.
Základní zásadou je jíst vyváženou a pestrou stravu. To znamená nevyhýbat se žádné složce stravy – mít optimální přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů i minerálů. Toho se nejsnadněji dosáhne právě pestrou stravou, ve které je dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných produktů, luštěnin, libového masa a ryb, zdravých tuků, mléčných výrobků nebo vajec. Strava by měla obsahovat co nejvíce základních a neupravovaných surovin, naopak polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám bychom se měli raději vyhýbat.
Inspirace na vhodné zdroje základních složek stravy:
Bílkoviny: Bílé maso, libové hovězí maso, losos, tuňák, fazole, čočka, sýry, jogurty, tvarohy, vejce, sója, quinoa, mandle, kešu a vlašské ořechy
Tuky: Avokádo, máslo, olivový nebo kokosový olej, tučné ryby, vejce, ořechy (vlašské, lískové, kešu, para, makadamové nebo mandle), semínka (chia, slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová), plnotučné mléčné výrobky, tofu, olivy
Sacharidy: Ovoce, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, ovesné či jiné vločky, rýže, brambory, batáty, zelenina, luštěniny, jáhly, pohanka, cizrna, kukuřice, quinoa
Vláknina: luštěniny, celozrnné výrobky, ovesné vločky, ořechy, ovoce, zelenina, otruby
Důležitá je samozřejmě i volba nápojů a jejich správný poměr. Základním nápojem pro všechny věkové kategorie je a měla by být čistá voda, popř. voda minerální. U minerální vody je ale nutné pamatovat na pestrost a nezaměřovat se výlučně na jeden druh minerální vody. Voda by tedy měla být základem pitného režimu a ostatní nápoje by měly sloužit převážně ke zpestření. V chladných dnech je možné vodu nahradit bylinnými nebo ovocnými čaji, popřípadě čajem bílým, který obsahuje minimum teinu. Naopak černé čaje nebo kávu nelze považovat za tekutinu vhodnou k zavodňování. Zelený čaj obsahuje méně teinu než čaj černý, ale při jeho pravidelném pití je nutné mít obsah teinu rovněž na paměti.
Rozhovor ředitele Fakultní nemocnice Olomouc s hosty na téma "Zdravé stravování".