Kvalitní a pravidelný spánek je zásadní pro správnou relaxaci našeho těla. Během spánku nabíráme síly na další den, zpracováváme události dne předchozího a odpočíváme. Pokud je náš spánek nekvalitní, projevuje se to jak na našem zdraví, tak na naší psychice. Pokud nás trápí nekvalitní spánek, můžeme se pokusit o nápravu skrze spánkovou hygienu. Spánková hygiena je souhrn pravidel a doporučení ohledně chování před spánkem, prostředí, ve kterém spíme a dalších aspektů, které mohou kvalitu spánku ovlivňovat.

Každý dospělý člověk by měl spát 7–9 hodin denně. Čas, který potřebujeme prospat, je u každého individuální a je vhodné zjistit si, kolik prospaného času nám vyhovuje. Pokud spíme méně, než potřebujeme, cítíme se ráno unavení a bez energie. A platí to i naopak, pokud spíme déle, než potřebujeme, nesvědčí nám ani to. V takovém případě se hůře probouzíme a jsme malátní. Pokud spíme optimální dobu, probouzíme se svěží a odpočatí a jsme připraveni začít nový den. Dalším důležitým pravidlem je pravidelnost. Pokud budeme chodit spát a probouzet se přibližně ve stejném čase, naše tělo si na to zvykne a bude večer lépe usínat a ráno se snáze probouzet. To platí i pro víkendy, kdy většina z nás má ve zvyku přispat si, ale zdravým spánkovým návykům to neprospívá.

Pro správný spánek je hodně důležité i prostředí, ve kterém spíme. Ložnice by měla být místem, které je primárně určeno pro spaní, neměli bychom v ní dělat žádné jiné aktivity (s výjimkou těch milostných). Zároveň by mělo jít o dobře větrané prostory. Teplota v místnosti by se měla pohybovat mezi 18–20 °C. V ložnici by zároveň neměla být elektrická zařízení, která produkují modré světlo a ideálně vůbec žádná elektrotechnika. Pro zdravý spánek je důležité i řádné zatemnění, což je především ve městech velký problém díky světelnému znečištění. Zároveň není zcela optimální toto zatemnění navozovat uměle, např. zatažením žaluzií, protože ráno je ideální vstávat do přirozeného denního světla.

Aby se nám dobře usínalo, jsou důležité i naše denní aktivity a návyky. Předně je vhodné vyvarovat se nápojů, které obsahují kofein nebo tein (černý čaj, káva, cola) 5–7 hodin před spánkem. Zároveň je dobré jíst na večer lehčí, dobře stravitelnou stravu a to nejpozději 3 hodiny před spánkem. Další důležitou podmínkou pro zdravý spánek je zdravě unavené tělo, například nějakou fyzickou aktivitou. Přitom je ale důležité, aby náročnější fyzická aktivita spánku nepředcházela. Ta totiž může organismus spíše nabudit a brání tak snazšímu usínání. Na večer je tedy dobré volit aktivitu, která má relaxační charakter, jako je jóga nebo procházka. Celkově je dobré zklidnit se 2–3 hodiny před spánkem a tento čas trávit nějakou relaxační aktivitou, například poslechem hudby nebo čtením knihy. Vyvarovat bychom se měli i sledování televize, a to opět 2–3 hodiny před spánkem. Platí to i pro aktivitu na počítači nebo chytrém telefonu. Jakékoli modré záření před spánkem může negativně ovlivňovat kvalitu našeho spánku a usínání. Pokud máme problém s usínáním nebo se v noci probouzíme a obtížně opět usínáme, měli bychom se také vyvarovat spánku během dne.

Pokud změna návyků nevede ke zlepšení a problémy s usínáním nebo nespavostí přetrvávají déle než půl roku, je vhodné vyhledat odbornou pomoc ve spánkové laboratoři.

Ambulance aktivního zdraví - Rozhovor ředitele Fakultní nemocnice Olomouc s hosty na téma "Zdravý spánek".

Další články v kapitole Zdravé tělo