Co je HPV?

HPV je zkratka pro lidský papilomavirus (anglicky human papilomavirus). HPV je celosvětově nejrozšířenější sexuálně přenosná infekce. Některým typem HPV se v průběhu života nakazí až 80 % populace. Obvykle se lidský organismus s virem HPV vypořádá bez následků, existují však i varianty viru, které jsou vysoce rizikové a mohou zapříčinit vznik rakoviny, nejčastěji rakoviny děložního hrdla nebo čípku. Jiné varianty HPV viru mohou způsobovat řadu dalších potíží, například genitální bradavice.

Rizikové skupiny

Nejčastěji se nakazí lidé ve věku 18–25 let, ale riziko přenosu této nemoci je celoživotní. Zhruba 80 % infikovaných nemá žádné potíže ani v následujících letech po infekci, ale u zbylých 20 % z nakažených po několika měsících nebo letech dochází k rozvoji onemocnění. Vývoj od infekce k nádoru trvá průměrně 15 let. Vývoj od infekce ke vzniku genitálních bradavic pouhé 4 měsíce.

HPV se přenáší především pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Infekce hrozí jak ženám, tak mužům.

Možnosti prevence

Prevence proti HPV viru spočívá především v očkování. V České republice je očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění ve věku  od 13 let do dovršení 14 let. Přičemž je podstatné, aby první dávka vakcíny byla podána v 13 roce života. Očkování je určeno jak pro dívky, tak pro chlapce. Na očkování proti HPV v pozdějším věku přispívá většina zdravotních pojišťoven prostřednictvím benefitů. VoZP přispívá na toto očkování dětem ve věku od 14 let do dovršení 18 let až 1 500 Kč. Více o možnostech čerpání benefitu najdete zde. Očkování má nejvyšší úspěšnost v okamžiku, kdy očkovaný ještě není sexuálně aktivní, nicméně je možné nechat se očkovat i v pozdějším věku.

Jinou formou prevence je absolvování HPV testu. Ten je vhodný absolvovat po 30 roce života. Test zjišťuje přítomnost vysoce rizikových typů HPV v těle, tedy takových typů HPV, které způsobují rakovinu. V případě pozitivního nálezu je vhodné častější sledování lékařem. V případě negativního nálezu je riziko vzniku rakoviny způsobené HPV v příštích 5 – 10 letech nízké. U mužů není test hrazen z veřejného zdravotního pojištění, u žen je hrazen v případě pozitivního cytologického nálezu. Od roku 2021 je HPV test součástí pravidelné gynekologické prohlídky v 35. a 45. roce života.

Screening

Významným preventivním prvkem je v případě rakoviny děložního čípku screeningové vyšetření, které probíhá v rámci pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa. Podrobnosti najdete v článku o Pravidelné preventivní péči a Screeningových programech. Na onemocnění, které HPV infekce způsobuje u mužů, není zaveden screening, který by odhalil počáteční fáze onemocnění. O HPV test mohu muži požádat u kožního lékaře nebo urologa. Stěr se provádí z močové trubice nebo z penisu. Test si pacient hradí sám.

Další články v kapitole Zdravá žena