Pro ženy jsou v České republice zavedeny 3 screeningové programy na nádorová onemocnění. Konkrétně se jedná o screening karcinomu děložního čípku, mamografický screening a screening kolorektálního karcinomu. O posledním jmenovaném dohledáte podrobnější informace v článku Kolorektální screening.

Screening znamená plošné vyšetřování populace za účelem včasného odhalení léčitelného nádorového onemocnění v raném stádiu, kdy kontrolované osoby nemají žádné viditelné potíže a příznaky. Cílem screeningu tedy je odhalit případné nádorové onemocnění v čase, kdy je pravděpodobnost úspěšné léčby vysoká, léčba je méně invazivní a pro organismus méně zatěžující a zároveň je léčba i méně nákladná.

Mamografický screening

Mamografický screening je určen pro ženy od 45 roku života a provádí se jednou za 2 roky na akreditovaném pracovišti. Pro absolvování vyšetření je nutné mít žádanku, kterou může vystavit buď praktický lékař nebo gynekolog. Následně se žena objedná k vyšetření na některém z oprávněných pracovišť.

Seznam oprávněných pracovišť včetně orientační čekací doby dohledáte zde.

Podrobnější informace o tomto screeningu a mamografickém vyšetření můžete dohledat na oficiálních stránkách, které se touto problematikou zabývají - mamo.cz - Národní program screeningu karcinomu prsu v České republice.

Před 45 rokem věku mohou mamografické nebo sonografické vyšetření absolvovat ženy, které mají rizikovou anamnézu a to od 25 roku života. O vhodnosti vyšetření prsu před 45 rokem života by Vás měl informovat praktický lékař nebo gynekolog v návaznosti na znalosti Vašeho zdravotního stavu a rodinné anamnézy.

Mamografické nebo sonografické vyšetření prsu je možné absolvovat i před 45 rokem života, ale v takovém případě není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. VoZP na takové vyšetření přispívá až do výše 800 Kč jednou za 2 roky. Více informací můžete zjistit zde.

Jak probíhá vyšetření na mamografu?

Mamografie se provádí na specializovaných pracovištích a vyšetření obvykle provádí žena – laborantka. Při vyšetření je nutné odložit veškeré oblečení z horní poloviny těla. Následně laborantka prs rozloží na podložku mamografu a přimáčkne jej umělohmotným držákem, tak aby byl prs v neměnné poloze při snímkování. Tato část může být nepříjemná až mírně bolestivá, kvůli tlaku držáku. Tlak trvá velice krátce, jen po dobu expozice, která trvá pouze pár sekund. Ukotvení je však nezbytné kvůli kvalitě snímku. Každý prs je rentgenovými paprsky prosvícen dvakrát, pokaždé z jiného úhlu. Tím samotné vyšetření končí. Sdělování výsledků probíhá v jednotlivých centrech rozdílně, buď na počkání nebo v domluveném termínu.

V některých případech je doporučeno doplňující vyšetření sonografem. To provádí lékař a je prováděno vleže. Nejprve lékař vyšetří prsa pohmatem, posléze nanese gel, který umožňuje klouzání ultrazvukové sondy po pokožce. Při tomto vyšetření je kontrolována i oblast podpaží. Výsledky tohoto vyšetření se dozvíte okamžitě.

Screening karcinomu děložního čípku

Odběr materiálu pro screening karcinomu děložního čípku provádí gynekolog během pravidelné preventivní prohlídky (netýká se virgo žen) jednou ročně. Tento materiál je odesílán do akreditované laboratoře, která provede mikroskopické vyšetření cytologického stěru. Odběr samotný trvá zhruba 10 minut, při vyšetření pochvy je pomocí malé špachtličky nebo kartáčku odebrán vzorek a následně odeslán do laboratoře.

Výsledek ukáže, zda jsou na děložním čípku změny, které by mohly vést až k rakovině děložního hrdla. V případě nejasných či abnormálních výsledků je doporučováno sledování změn a provádění kontroly v kratším intervalu (3–6 měsíců). O takovém výsledku by Vás měl informovat Váš registrující gynekolog.

Screening karcinomu plic

Pro ženy a muže ve věku mezi 55 až 74 lety je rovněž určen pilotní screeningový program karcinomu plic. Tento program byl zahájen v roce 2022 a je určen pro kuřáky nebo bývalé kuřáky, kteří po dobu 20 let kouřili krabičku cigaret denně (tzv. balíčkoroky). Pokud máte zájem o zapojení do programu, obraťte se na svého praktického lékaře.

Více informací o pilotním screeningu plic se můžete dozvědět na oficiálních webových stránkách prevenceproplice.cz.

Další články v kapitole Zdravá žena